Finlandssvenska bloggare samlades till gala i Vasa

Den 21 november 2015 ordnades en bloggala i Vasa, där finlandssvenskar belönades och hedrades för sina bloggbravader under 2015. Programmet och prisutdelningen var inte enbart riktade till bloggare - även musiker, artister, författare med flera uppmärksammades. Som arrangör för Galan 2015 stod företaget Finemang tillsammans med flera samarbetspartners, bl.a. Konstsamfundet som stödde galan med 2500 euro.

112015GalanNominering i 12 kategorier

Man kunde nominera sina favoriter i tolv kategorier, som inte alla hade med bloggar att göra - Galan 2015 var förutom en bloggala också en nöjesgala. Man kunde till exempel nominera sin favorit inom kategorierna årets artist, årets mediepersonlighet och årets författare.

En del bloggare har kritiserat kategorierna och tyckt att det saknas viktiga kategorier som exempelvis inredning och matlagning.

Arrangörerna Ida-Marie Jungell och Maria Frände berättar att det var väldigt svårt att bestämma kategorierna.

- De kategorier vi har valt anser vi själva att är relativt breda; många bloggar kan passa in i dem.

Som exempel nämner de kategorin årets kreativa blogg, som omfattar allt mellan mat, inredning, pyssel, litteratur, kultur, design och välskrivna inlägg.

- Vi hoppas att folk förstår att vi inte vill att någon skall känna sig utelämnad.

Galan fick ganska stor spridning på sociala medier och bloggar, främst på grund av möjligheten att vinna priser.

- Det viktigaste med galan är att komma och umgås med andra bloggare och träffas på riktigt istället för framför en datorskärm, säger Maria Frände.

Musik och efterfest

Galan leddes av programvärdarna Anne Hietanen och Hannah Norrena. Vinnarna, som röstats fram innan Galan 2015, fick sina pris under kvällen.

För Vasabladet berättade Hietanen och Norrena att de tyckte det var jätteroligt att bli tillfrågade. "Vi är ju gamla tanter i bloggvärlden!" De är välbekanta ansikten i Svenskfinland och har bland annat lett talkshowen "En kväll med Anne och Hannah" på Yle tillsammans.

- Det har ju varit snack om bloggens död, men vi kan se ett uppsving för bloggen. Det beror säkert på att så många unga har tagit bloggandet till sig, sade Norrena.

Galan gick av stapeln i Vasa stadshus, som rymmer 450 personer. Artisterna Frida Andersson, Ronya och Fredrik Furu uppträdde. Efter galan ordnades limousinskjuts till kvällens efterfest vid Plan B.

Läs mer om vinnarna i de olika kategorierna, minglet, röda mattan och mer på http://www.finlandssvenskabloggare.com/category/galan-2015/

Välkommen till samlingsplatsen för bloggare i Svenskfinland

Finlandssvenska bloggare finns också som en grupp på Facebook. Facebookgruppen är uppe i över 1700 medlemmar och där kan vem som helst som är en finlandssvensk bloggare fritt länka till sin blogg och publicera sina bästa blogginlägg. Inläggen får oftast stor spridning och uppmärksamhet. Den enda nackdelen med gruppen är att inlägg så lätt försvinner i flödet.

Därför driver Jungell och Frände numera bloggen Finlandssvenska Bloggare.

- Där samlar vi allt från bloggevenemang, bloggtips och bloggnyheter till bloggskvaller, bloggroligheter och videobloggar. Det bästa av det bästa helt enkelt. Allt på ett och samma ställe!

Den som vill lägga till sin blogg i blogglistan kan gå in på finlandssvenskabloggare.com och följa instruktionerna där.