Musikfestspelen på Kimitoön sommarens höjdpunkt

Kimitoöns Musikfestspel ordnades för 17:e gången i sommar. Toppartister trollband sin publik i det storslagna kulturlandskapet på Kimitoön med omnejd. Festivalen bjöd på såväl tidig klassisk musik som nyare kammarmusik i ståtliga kyrkor och stämningsfulla herrgårdsmiljöer. Konstsamfundet stödde i år musikfestspelen med 9000 euro.

082015KimitoonsMusikfestspelMusik av Sibelius och Sallinen

De konstnärliga ledarna och violinisterna Katinka och Sonja Korkeala hade i år planerat programmet utgående från blås-, stråk- och pianotrior. Årets tonsättare var Jean Sibelius, som föddes för 150 år sedan. I programmet har också uppmärksammats två andra kompositörer födda samma år som Sibelius, nämligen Carl Nielsen och Aleksandr Glazunov.

Dessutom fick publiken lyssna till verk av Aulis Sallinen, som fyllde 80 år i april. Verket som Musikfestspelen 2015 beställt var Lotta Wennäkoskis Päärme (Fåll) för pianotrio. Verket uruppfördes av Sibelius Piano Trio den 7 juli under den traditionella öppningskonserten i Kimito kyrka.

Andra nya artister på festspelen var altviolinisten Atte Kilpeläinen, cellisten Sampo Korkeala och Philharmonic Wind Players Berlin, vars medlemmar är flöjtisten Egor Egorkin, oboisten Christoph Hartmann, klarinettisten Ishay Lantner, valthornisten Félix Dervaux och fagottisten Sophie Dartigalongue. Musikfestspelen kulminerade i Mellersta Österbottens Kammarorkesters gästkonsert med Tuomas Hannikainen som dirigent och violinisten Ingolf Turban som solist.

Populära lunch- och middagskonserter

De stämningsfulla lunchkonserterna i Labbnäs Semesterhem fick i sommar en fortsättning och blev välbesökta. Populär var också middagskonserten i Westers under ledning av konferencier Ann-Kristin Schevelew.

Musikfestspelen genomfördes på ett geografiskt sett vidsträckt område, och en del av konsertställena var även tillgängliga för båtgäster. Konserterna hölls bl.a i sex olika kyrkor: Kimito, Karuna, Dragsfjärd, Hitis, Västanfjärds gamla och nya kyrka.