Press

Affärslokalerna i Glaspalatset är inflyttningsklara

Vid Glaspalatset i Helsingfors byggs ett underjordiskt museum för det nya konstmuseet Amos Rex. Bygget påbörjades i januari 2016. Samtidigt grundrenoveras hela glaspalatsbyggnaden.

Den första delen av helheten blev klar för inflyttning i början av mars 2017. Staketet, som dolt Glaspalatsets fasad mot Mannerheimvägen, avlägsnades delvis och de nyrenoverade affärslokalerna är nu synliga. I slutet av månaden kommer samtliga hyresgäster att ha inlett sin verksamhet i de nya utrymmena.


Skogsförman

soderlangvik logo museumcafeshop RGB

 

Söderlångvik gård, som ägs av Föreningen Konstsamfundet r.f., består av ca 7 000 hektar skogs- och jordbruksfastigheter på Kimitoön och i Pargas. Söderlångvik gård är en av Finlands största äppelproducenter med ca 18 hektar och satsar hårt på att öka produktionen. Till verksamheten hör även stuguthyrning.  Gårdens karaktärsbyggnad med omgivande park var i tiderna Amos Andersons sommarresidens och fungerar idag som ett museum. Den naturskönt belägna gården med museet och caféet har ca 20 000 besökare per år. Se närmare: www.soderlangvik.fi

 

Till Söderlångvik gård söker vi Dig som vill bli vår nya

 

SKOGSFÖRMAN

 

Som skogsförman kommer Du i första hand att sköta om gårdens skogsbruk med därtill relaterade uppgifter, ss väglag, naturvård mm. Tillsammans med det övriga teamet deltar Du även i utvecklandet av gårdens mångsidiga verksamhet.

 

Vi önskar att du är:

 

-Positiv och utåtriktad

-Kan arbeta självständigt och i team

-Har lämplig utbildning och arbetserfarenhet

-Har IT-kunskaper inom skogsförvaltningsprogram

-Behärskar svenska, finska och engelska

 

Skicka in din ansökan med CV samt löneanspråk senast 27.2.2017 till gårdens förvaltare Mikael Jensen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.">Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Förfrågningar: Förvaltare Mikael Jensen, tfn 040-553 1803 15.2 kl. 14-17 eller 23.2 kl. 14-17.


I Konstsamfundets höstutdelning fördelas 841 920 e på 190 bidragsmottagare

Höstens stora utdelning lockade 418 sökande att anhålla om totalt 3 018 698 e. Största antalet ansökningar – 142 stycken – inkom inom musik. Av dessa beviljades drygt hälften, dvs 72 stycken, bidrag på sammanlagt 155 700 e, vilket innebär en beviljningssumma på 21 %. Beviljningssumman på hela omgången är 28 %.


Insändare i Hbl 13.9.2016

I Hufvudstadsbladet den 11.9. framför Per-Erik Lönnfors mycket riktigt att HBL är en existentiell fråga för oss som har svenska som modersmål, en fråga om att vara eller inte vara. Lönnfors träffar rätt.

Precis som Lönnfors poängterar är det inte lätt att kombinera digitalt och papper till en gemensam upplevelse över generationer. Det är dock uppgiften om vi skall lyckas få med alla generationer och därigenom säkra en tillräckligt bred bas för Hbl.


Konstsamfundet stöder kulturen med nästan en miljon

I vårens allmänna ansökningsomgång beviljas bidrag på sammanlagt 995.900 e av Föreningen Konstsamfundet. Det är sammanlagt 284 stycken aktörer och projekt som delar på summan.


Forum Fastighets Kb säljer Forumkvarteret till Sponda

Forum Fastighets Kb säljer Forumkvarteret till Sponda


Konstsamfundets uttalande gällande försäljningen av Forum

UTTALANDE
4.2.2016

Forumkvarteret i Helsingfors, där föreningen Konstsamfundet är majoritetsägare, övergår nu till det börsnoterade stora finländska fastighetsbolaget Sponda. I det är Konstsamfundet tillsammans med sina partners, i huvudsak andra ideella samfund, genom bolaget Oy PALSK Ab i dag största ägare. Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh är ordförande i Sponda.  


Lars Eklundh nöjd med renoveringen - Nya Forum ett välsorterat köpcentrum

Forums chef Lars Eklundh är tillfreds med sitt köpcenter. Efter en drygt treårig renovering står Forum i dag färdigt. Tidtabellen höll och budgeten höll med marginal – renoveringen gick lös på 52 miljoner euro trots kalkyler på 56 miljoner.


Konstsamfundet delar ut drygt 850 000 €

Konstsamfundets styrelse har fattat beslut om höstens stipendieutdelning och delar ut 879 850 € för kulturella ändamål. Av de 351 ansökningar som lämnades in beviljades ca 44 % bidrag. Flest ansökningar inkom under området musik, 126 stycken sammanlagt. Bl.a. beviljades Key Ensemble 2.000 e för verksamheten och Understödsföreningen för jazzmusik i Grankulla rf 1.000 e för att arrangera Åkes Jazzfestival i Grankulla, en festival som grundades av nyligen avlidna musikprofilen Åke Grandell.

Det totala beloppet av stipendier och understöd under år 2015 kommer att ligga på samma nivå som året innan. Under vårens utdelning beviljade man bidrag för sammanlagt 1 036 200 e.


Utnämning

Klara Paul (fil.mag.) har anställts som kultursekreterare - informatör på Föreningen Konstsamfundet r.f. fr.o.m. den 21 september 2015. Klara kommer från Föreningen Kulturhuset Karelia i Ekenäs r.f. där hon har jobbat som produktionsledare.

Helena Blomqvist, vårt nuvarande stipendieombud går i pension den 1 oktober. Vi vill rikta ett varmt tack till Helena för de 23 åren hon har jobbat på Konstsamfundet.