Gripande pjäs om Jean Sibelius bortglömda syster

"Den älskande" är en vild berättelse om Linda Sibelius, Jean Sibelius bortglömda syster, Nickby mentalsjukhus och kärlek som sträcker sig över hundra år av sorg och galenskap. Mitt under Jean Sibelius jubileumsår synliggör pjäsen en gömd och gripande kvinnohistoria ur nationalskaldens eget liv, och speglar den mot vår tid.

Pjäsen förverkligas som en samproduktion mellan Östra Nylands teater och Svenska Teatern. Konstsamfundet stöder pjäsen med 2000 euro.

082015DenAlskandePjasTalangfull pianist

Sofia Aminoff har skrivit en pjäs om Linda Sibelius, Jean Sibelius bortglömda syster. Pjäsen har namnet "Den älskande". Den förverkligas som en samproduktion mellan Östra Nylands teater och Svenska Teatern. Pjäsen uruppförs i år, under Jean Sibelius jubileumsår. Det blir urpremiär i Helsingfors i oktober och pjäsen framförs också i Konstfabriken i Borgå i november.

Det var en gång tre syskon: en broder var kompositör, den andra brodern var psykiater och systern blev senare mentalpatient. Släktnamnet var Sibelius. Så brukade Christian Sibelius inleda sina föreläsningar i psykiatri. Pjäsen, som fått namn efter en svit av hans bror Jean Sibelius, handlar om den syster som blev diagnostiserad som manodepressiv av sin ena bror och retuscherad bort ur sin andra brors offentliga bild.

Linda Sibelius är en person som är obekant för de flesta, en människa vars existens många har velat tiga ihjäl. Regissör Helena Hasselblatt berättar om en bild på Jean Sibelius då han som barn sitter i sin mors knä: systern Linda var ursprungligen med på bilden men har retuscherats bort.

Hon fick en bra utbildning under uppväxttiden och blev en talangfull pianist.

Intagen på mentalsjukhuset i Nickby

Linda Sibelius hör till de första kvinnliga patienter som skrevs in på det nya mentalsjukhuset i Nickby år 1915, och stannade där största delen av sitt liv.

I pjäsen gör Linda upp planer för att gå på sin brors stora och glänsande jubileumskonsert alltmedan samtalen med hennes läkare för dem allt längre in i ett uppslitande möte med det förflutna - när den älskade äntligen kommer blir ingenting som man föreställt sig. Det mest upprivande mötet är mötet med sig själv, den älskande.

Två tidsepoker i pjäsen

I pjäsen "Den älskande" varvas två tidsepoker med varandra. Dels har vi det unga paret som flyttar in i en lägenhet i Östanåparken år 2015, dels Linda Sibelius som diskuterar sin medicinering med läkaren i samma rum hundra år tidigare.

Hundra år senare är det gamla jugendhuset nyrenoverat och i hennes rum bor Vilja Berggren, en ung fotograf som väntar på att hennes älskade ska komma hem från Afrika medan hon försöker hitta formen för en ny utställning.

Maktstrukturer och könsroller

"Den älskande" gör motstånd mot könsroller och maktstrukturer samtidigt som den balanserar på en skör men skön gräns mellan dröm och verklighet – vem har rätt att definiera verkligheten och hur diagnostiseras galenskap egentligen? Mitt under Jean Sibelius 150-årsjubileum synliggör föreställningen en gömd och gripande kvinnohistoria ur nationalkompositörens eget liv.

Huvudrollen spelas av Anja Bargum. I de övriga rollerna ser vi bland andra Kim Gustafsson, Kajsa Ek och Wilhelm Grotenfelt.

Pjäsen är ett samarbete mellan Nicken NU som iscensätter inhemsk svenskspråkig dramatik tillsammans med fria teatergrupper på Svenska Teaterns Nicken-scen under 2014-2017 och Östra Nylands teater. Den sistnämnda är en tvåspråkig professionell regionteater som grundades 2012. Teaterns mål är att fungera som språkrör för den östnyländska kulturidentiteten samt etablera sig som traktens egen teater. IUT-ÖNT fungerar i Borgånejden utan egen stadigvarande scen.