Konstsamfundets 2024 – ett stabilt år i en stormig omgivning
Konstsamfundets vision säger att föreningen ska bidra till ett bättre Finland, arbeta för mångfald och dialog, och sträva efter att de satsningar som görs ska vara meningsfulla också för kommande generationer.
Målsättningarna förutsätter resurser för att uppnås. Tack vare en konsekvent och professionellt skött förmögenhetsförvaltning, där riskerna är spridda, har Konstsamfundets ekonomi under året gett möjligheter till betydande stöd till kultur, bildning och medborgaraktivitet.
Utdelningen
– Omvärlden år 2024 har präglats av dystra nyheter: krig och otrygghet i vår omvärld, oro och polarisering också i vårt eget land. Vi har haft möjlighet att vara med om att skapa hopp inför framtiden genom att möjliggöra både stora och små projekt, att stöda olika former av nätverksbyggen och hålla fönstren öppna i olika riktningar, säger Konstsamfundets vd, Stefan Björkman.
De utmanande tiderna, framför allt på kulturfältet, syns tydligt: antalet ansökningar fortsätter att växa, och summorna som ansöks är också större än förut. Konstsamfundets totala utdelning under 2024 var större än någonsin tidigare.
Stefan Björkman kommenterar balansen mellan offentligt och privat kulturstöd:
– Diskussionen om i vilken mån fonder och stiftelser kan och skall träda in som finansiärer på områden som det offentliga har finansierat är aktuell, vi står fast vid att vi inte kan ta över de offentliga uppgifterna, men överväger fördomsfritt satsningar där ändamålen är i linje med det som Amos Anderson prioriterade när han grundade Konstsamfundet.
Hufvudstadsbladet Ab har framgångsrikt uppnått de kvalitativa och ekonomiska mål som uppställdes då Konstsamfundet och Bonnier News avtalade om att driva verksamheten vidare som ett samföretag.
Museiverksamheten
Av Konstsamfundets tre museer är Amos Rex det största och det mest kända. Under 2024 arrangerade museet fem utställningar, av vilka en var en samlingsutställning med över 100 verk ur Konstsamfundets samlingar. Utställningen bjöd besökarna på verk av 76 konstnärer från 1960-talet till nutid, och visade på samlingarnas bredd; målningar, installationer, skulpturer, videokonst, fotografier och ljudkonst fanns utställda i museets underjordiska salar.
Kim Simonssons mossjättar som ställdes ut på Glaspalatstorget från april, var kanske årets allra största publikframgång. De gröna jättarna smalt så väl in i omgivningen att många stadsbor uttryckte saknad när de transporterades bort i oktober. En tröst för alla jättarnas vänner är att de från och med våren 2025 återkommer, men då i sin ”hemmiljö” i skogen på Söderlångvik.
De övriga utställningarna under året var av konstnärerna Ryoji Ikeda, Josefiina Nelimarkka och Larissa Sansour.
Amos Rex nye chef, Kieran Long, tillträdde sin tjänst i februari 2024.
-Jag vill tacka Kai Kartio särskilt för att ha lotsat uppstartsfasen av Amos Rex och välkomna Kieran Long som nu har ansvaret att utveckla Amos Rex vidare, säger Stefan Björkman.
På Söderlångvik gård ställdes detta år konstnären Emma Helles keramikkonst ut i karaktärsbyggnaden, och i november återkom Lux Söderlångvik, ljuskonstevenemanget som bokstavligen lyste upp den snöfria naturen nästan ända fram till jul.
Amos Andersons Hem på Georgsgatan öppnades för publiken hösten 2023, och publiken har kostnadsfritt fått beundra Andersons guldskimrande interiörer också hela år 2024. Under året arrangerades också några konserter i museet – en verksamhet som kommer att fortsätta och utvidgas under kommande år.
Placeringsstrategin
Konstsamfundets tillgångar är till största delen placerade i en diversifierad internationell portfölj bestående av aktier och fonder. Utöver det förfogar föreningen över ett antal fastigheter och betydande skogsområden på Kimitoön.
Fastighetstillgångarna består av fastigheter som anknyter sig till Konstsamfundets egen verksamhet. Utvecklingen av Glaspalatskvarteret framskred under året.
Skogen i Söderlångvik förvaltades i enlighet med den skogstrategi som betonar hållbarhet, som Konstsamfundet har fastställt.
Under året har föreningen varit en aktiv ägare i Lindex Group och Capman, och utöver andra mer traditionella placeringar också fortsatt att placera i finländska Venture Capital-fonder.
-Trots inflationen i början av året och en ojämn och volatil utveckling på de internationella finansmarknaderna, har vi de ekonomiska resurser som krävs för att förverkliga vårt syfte och vår vision, konstaterar Stefan Björkman.