Söderlångvik gård

Söderlångvik gård var i tiderna Amos Andersons sommarresidens. Sedan 1965 har karaktärsbyggnaden på Söderlångvik fungerat som ett konst- och personhistoriskt museum. Amos Andersons klassicistiska villa i italiensk stil ligger på Kimitoön, mitt i en vidsträckt äppelodling. Byggnaden har genomgått en omsorgsfull renovering och här visas nu ett antal verk ur Amos Rex samling av modern konst, som en del i Amos Andersons inredning. Huset andas en stämning av 1930-talet, den tid då Amos Anderson lät bygga om lantgården från 1800-talet till en herrgård.

Utöver museet bjuder gården också den naturintresserade besökaren på fantastiska vyer över den gamla äppelträdgården, den vackert restaurerade trädgården och havet, samt fina vandringsleder i de omkringliggande skogarna. Besökarna har möjlighet att äta lunch eller dricka kaffe i gårdens café-restaurang.

Museet öppnades efter renoveringen sommaren 2021 och hade rekordmånga besökare. Också sommaren 2022 var en stor framgång med ca 14 000 gäster, och gårdens satsning på att utveckla besöksnäringen ytterligare fortsätter sommaren 2023.

Se närmare: www.soderlangvik.fi