Alma Pöysti är stjärnläraren på Söderlångviks master class

11.03.2024 Mary Gestrin

Konstsamfundet, Amos Anderson, Söderlångvik

I början av maj är det dags för den första master class-kursen för filmskapare på Söderlångvik gård – Amos Andersons sommarparadis på Kimitoön. Ansökningstiden för dem som är intresserade inleds idag, och pågår i två veckor. Skådespelaren Alma Pöysti har tagit emot uppdraget att vara kursens ”mästare”.

Konceptet bygger på att erfarna stjärnor från branschen delar med sig av sitt kunnande under några intensiva dagar. Pöysti leder arbetet under veckoslutet tillsammans med Marta Balaga, en erfaren filmjournalist, som bland annat skriver för tidskriften Vanity Fair.

Alma Pöysti har en klar bild av vad master classen ska fokusera på:
– Jag ser fram emot att tillsammans med Marta Balaga och kursdeltagarna få vända och vrida på arbetet framför och bakom kameran. Fokus ligger på relationen mellan skådespelare-regissör. Hur kan vi inspirera och hjälpa varandra i en konstnärlig process, komma över eventuell blyghet, lära oss av varandra.  Vad behövs för att mod och öppenhet skall råda både innan och under inspelningen? När en stark vision möter en känslig tolkning kan något nytt uppstå som kan överraska och i bästa fall välkomnas av filmskaparna. Men hur tar man sig dit?

Konstsamfundet arrangerar master classen på Söderlångvik i samarbete med Finnish Film Affair, FFA, som är branschdelen av Helsinki International Film Festival. FFA ansvarar för ansökningsprocessen, som inleds den 11 mars och pågår i två veckor. Mera info om ansökningsprocessen och kriterierna:
https://hiff.fi/finnish-film-affair-syyskuu-2024/info/#soderlangvik-masterclass

Alma Pöysti leder Söderlångviks master class i film i maj. Foto: Marica Rosengård

Kursen är en unik chans för en grupp ambitiösa filmproffs från filmbranschen. Målet är att samla ihop en grupp med tio deltagare från alla delar av Norden. I första hand riktar kursen sig denna gång till skådespelare och regissörer. 
Deltagarna väljs ut av en jury med sakkunnigmedlemmar.

Stefan Björkman, vd på Konstsamfundet:
-Vår målsättning var från första början att bjuda deltagarna på en kurs av världsklass, och med Alma Pöysti har den drömmen uppfyllts. Vi är väldigt glada över att hon hade en lucka i sin kalender och hade möjlighet och intresse att prioritera Söderlångvik.

Annu Suvanto håller i trådarna för FFA:s sida.
-Master classen kan definierats som en veckoslutsretreat på hög professionell nivå, med ledda samtal, kunskaps- och erfarenhetsutbyte och möjligheter till mycket relevant nätverksbygge, säger hon.

Söderlångvik gård är en helt idealisk miljö för en master class som denna. Gården bjuder deltagarna på fina möjligheter att se och diskutera filmer, inspirerande omgivningar för samtal, fantastisk natur, miljö och mat.
En av anledningarna till Konstsamfundets satsning på film är att också föreningens grundare, Amos Anderson, var en verklig filmentusiast. Han inredde en liten privat biosalong i källarvåningen på Söderlångvik gård. Salongen har nu utrustats med modern teknik, och kommer också att användas under kursen.

Alma Pöysti beskriver sina förväntningar på gruppen:
– Nyfikenhet, öppenhet och generositet. Jag hoppas vi kan dela erfarenheter och att vi kan lära oss av varandra för att bli både tryggare och modigare, vildare och säkrare i våra konstnärliga strävanden.

Veckoslutet den 3-5.5 är reserverat för intensivt samarbete mellan Alma Pöysti och deltagarna. Helheten avslutas i på Bio Rex i Helsingfors den 5 maj, med ett evenemang som är öppet för också andra filmintresserade. 

Biljettförsäljningen till evenemanget på Bio Rex inleds senare under våren.

Läs också

18.06.2024

”Vi vill ha unga med i alla delar av vår verksamhet”

17.06.2024

En Konstsamfundetprofil är borta

25.04.2024

En kompakt tillbakablick