Det nyrenoverade Söderlångviks museum öppnar

03.06.2021 Sofia Aittomaa

Söderlångvik

Söderlångviks museum öppnar igen den 3 juni 2021 efter en paus på två år. Museet har genomgått en omsorgsfull restaurering och här visas nu ett antal verk ur Amos Rex samling av modern konst, som en del i Amos Andersons inredning. Karaktärsbyggnaden andas en stämning av 1930-talet, den tid då Amos Anderson lät bygga om lantgården från 1800-talet till en klassicistisk villa i italiensk stil. Trädgården med sin fontän och kolonnad planerades av Paul Olsson, också den har nu restaurerats och fått en ansiktslyftning.

Med nya ögon – öppningsutställning med verk ur Amos Rex samling

Invigningen av huvudbyggnaden på Söderlångvik gård firas med utställningen Med nya ögon. Den består av drygt etthundra målningar och skulpturer av inhemska konstnärer, huvudsakligen från 1900-talets första hälft. En del av verken är gamla bekanta ur Amos Andersons egen samling, medan andra är pärlor ur Amos Rex samlingar som tidigare inte har setts på Söderlångvik. Verken är noga utvalda för att passa ihop med stämningen och inredningen i varje sal. Här visas verk av bland andra Sigrid Schauman, Rafael Wardi, Sulho Sipilä, Santeri Salokivi, Ragnar Ekelund, Alvar Cawén och Ellen Thesleff.

Museet visar även upp utrymmen som tidigare varit stängda för allmänheten: chaufförens rum, biografen i källaren och dessutom nya utställningssalar med information om Amos Anderson och Söderlångvik och om verken på öppningsutställningen och konserveringen av dem. För besökarna finns en ny audioguide om Söderlångvik och i juli hålls också dagliga guidningar. Söderlångviks museum har öppet 3.6-30.9.2021 dagligen kl. 11-17 med undantag av midsommaren.

Nyligen utkom en ny bok om Söderlångvik på finska och svenska: Amos Andersons Söderlångvik. Boken berättar bland annat om Amos Andersons relation till Kimitoön, om arkitekturen på Söderlångvik, om museets historia, Söderlångvik gårds näringar och om den nyligen avslutade renoveringen.

I restaurangen Café Söderlångvik visas i sommar en utställning med Paul Osipows (f. 1939) verk kring temat mat och icke tidigare visade grafiska blad av Osipow.

Läs också

21.12.2023

Ljuskonst i mörkret

13.10.2023

Säsongen på Söderlångvik fortsätter trots att sommaren tog slut

03.05.2023

Blomsterdagen