Nästan 600 000 euro till film och media

12.05.2020

Konstsamfundet

Kulturfonden och Konstsamfundet beviljade sammanlagt 32 bidrag på mellan 200 000 och 1 500 euro. Nedan presenteras kort några plock bland de beviljade bidragen. Alla bidrag som beviljades finns på Konstsamfundets webbplats https://konstsamfundet.fi/stipendier/tidigare-beviljade-understod/

Virala genier får en uppföljare

Dramaserien Virala genier 2 (Citizen Jane Productions Oy, tidigare Pohjola-filmi Oy) får ett bidrag på 50 000 euro.

Virala genier 2 är uppföljaren till den humoristiska dramaserien för ungdomar. Serien baserar sig på Ted Forsströms och Kaj Korkea-ahos bok ZOO Hjärtattack!. Elin Grönblom står för manus och regi. I virala genier 2 har tonåringen Atlas just blivit invald i skolstyrelsen. Med sitt nya kändisskap får han inte bara uppmärksamhet av snygga Tessie utan också av speciella Felicia och samtidigt växer Atlas känslor för Sarah-Li. Virala genier riktar sig främst till yngre tonåringar, men också till 10-12 åringar och föräldrar. Serien spelas in sommaren 2020 och ska vara klar för publicering våren 2021.

Hallonbacken blir tv-serie

Projektet Hallonbacken (Hanna Lämsä) får 6 000 euro för manusarbetet inför tv-serien Hallonbacken.

Hallonbacken baserar sig på författaren Eva Frantz nya bok med samma namn, en rysare för 10-12 åringar. Stina är en ung flicka som lever med sin mamma och sina sex syskon i Helsingfors på 1920-talet. Stina blir sjuk – hon hostar och hostar – och skickas till sanatorium. Där möter hon doktor Hagman som är lite för intresserad av hennes hjärta. Hallonbacken väver samman historia, maktmissbruk, orättvisor och ensamhet. Serien ska omfatta tre avsnitt på 20 minuter och vara klar för distribution våren 2022. Inspelningarna görs hösten 2021.

Jörn Donners sista intervju

Produktionsbolaget Oy Bufo Ab får 40 000 euro för en 75 minuter lång dokumentär om Jörn Donner.

Jörn Donners sista intervju visar en man som är empatisk, blyg, principfast och feminist. De flesta känner kanske honom som arrogant, motstridig, svår och lite skrämmande. Dokumentären som baseras på den sista inspelade intervjun med Donner visar däremot den privata Jörn med fokus på helt andra egenskaper. Den sex timmar långa intervjun spelades in i december 2019. Materialet bearbetas nu och planeras ha tv-premiär i februari 2021.

Klaus Härö får det första förlustgarantilånet

Konstsamfundet och Kulturfonden har beviljat ett förlustgarantilån till en filmproduktion. Förlustgarantilånet, ett bidrag på 200 000 euro, går till regissören Klaus Härös spelfilm My Sailor, My Love. Bidraget kan genast utbetalas, men om filmproduktion går med vinst måste det återbetalas till finansiärerna som sedan kan ta beslut om att fördela pengarna på nytt.

En pensionerad sjökapten förälskar sig i sitt nyanställda, kvinnliga hembiträde. Hans medelålders dotter godkänner inte förhållandet men de två kvinnorna tvingas hitta en väg till försoning. My Sailor, My Love är Klaus Härös första film på engelska, en finländsk-irländsk-belgisk samproduktion som ska marknadsföras internationellt.

Första året gemensam fondfinansiering

Kulturfonden och Konstsamfundet gick vid årsskiftet in för att koordinera både behandlingen av ansökningar och utdelningen av bidrag till film- och medieproduktioner. Två gånger per år – i februari och september – tar Kulturfonden och Konstsamfundet gemensamt emot ansökningar om bidrag för manusarbete, projektutveckling och produktion. Ansökningarna görs i Konstsamfundets ansökningssystem.

År 2020 fördelas sammanlagt 1,5 miljoner euro. Kulturfonden står för 1 miljon och Konstsamfundet för 0,5 miljoner euro av finansieringen.

Läs också

18.06.2024

”Vi vill ha unga med i alla delar av vår verksamhet”

17.06.2024

En Konstsamfundetprofil är borta

25.04.2024

En kompakt tillbakablick