Nu öppnar säsongen på Söderlångvik med ny krögare: “Maten gör en lycklig och vacker”
När Söderlångvik slår upp dörrarna efter vintern är det mycket nytt som väntar besökarna. Gården har en ny vd i Annika Jansson och en ny krögare för säsongen i Sami Tallberg. Gästerna som provsmakat menyn sparar inte på berömmet.
Det första som möter mig och fotografen när vi stiger ur bilen i Söderlångvik är ljudet av fågelkvitter och hammarslag. Vi har kört från Helsingfors till Söderlångvik, som ligger i Dragsfjärd på Kimitoön, utan paus – och efter att ha suttit i bil i två och en halv timme är det skönt att sträcka på benen. Vårsolen värmer och kontrasten till det hektiska stadslivet är påtaglig. Här kan man andas.
När vi besöker gården är det en dryg vecka kvar tills säsongen kör igång, och det råder full frenesi både ute och inne i restaurangen. Ute krattar trädgårdspersonalen gården och en fyrhjuling och en traktor åker förbi – allt ska fixas upp så att det är snyggt när gästerna anländer. Inne i restaurangen förbereder serveringspersonalen dagens testmiddag till tonerna av Fleetwood Macs “Go your own way”. In kommer en man som ska installera kassasystemet, och också han bjuds på en kopp kaffe i den mysiga lokalen.
Restaurangen drivs i år av den kända kocken Sami Tallberg, i form av Ateljé Sami Tallberg x Söderlångvik. Restaurangen har renoverats och inredningen går i skogsgrönt, stolarna är en blandning av Thonet-stolar och kraftiga träbänkar. Borden är dekorerade med växter från naturen – tallkvistar och lingonris. Dukningen består av udda porslin och glasassietter. Det syns att naturen är en del av den här restaurangen.
– Söderlångvik lät förnya allt, och det passar mig bra eftersom jag tycker om att förnya och har en pionjärsanda. Jag har också en egen stil och nu får jag göra helt enligt den och använda fantastiska råvaror, säger Sami Tallberg.
Det är prisvärt, utan att vara snobbigt. Du får högklassig mat, som är skickligt framställd och som består av flera element
Sami Tallbergs nisch är både vildörter och vild svamp, och det kommer att synas på restaurangen. Restaurangens sommarsäsong är indelad i tre delar.
– Den första delen är guldåldern för vilda örter, och den pågår fram till midsommar. Därefter kommer turistsäongen med högklassiga råvaror, då finländare rör på sig mycket och går mer på restaurang än vid andra tider av året. Då är alla på gott humör och det finns en fantastisk blomsterprakt i naturen. När skolorna börjar inleds svampsäsongen, som pågår till slutet av september här.
Här syns också Sami Tallbergs matfilosofi och det han kan.
– Min matfilosofi bottnar i fransk och italiensk gastronomi. Jag använder gärna italienska smakpar. Det passar bra ihop med vår interiör – det är helt okonstlad mat ihop med i princip ganska chic men avslappnad inredning.
I restaurangbyggnaden finns förutom restaurangen ett kafé och en liten butik.
– Du kan komma till kaféet och äta en tartarbiff, eller en mandelbakelse, kanske ta ett glas champagne eller en alkoholfri öl. Eller så kan du komma och äta lunch, som består av ett urval av förrätter, huvudrätt och efterrätt. Det är prisvärt, utan att vara snobbigt. Du får högklassig mat, som är skickligt framställd och som består av flera element.
Han vill gärna lyfta fram lunchens betydelse.
– Det tilltalar mig väldigt att vi har öppet vid lunchtid. Protokollet på en kvällsrestaurang är ofta så tråkigt. När jag jobbade i London i åtta år åt man lunch just på det här sättet, så att gastronomin och kulturen att äta ute inte bara var knuten till kvällen. Det älskar jag.
För Sami Tallberg är miljön viktig. Själv vill han leva utan ljusföroreningar och vistas i naturen.
Det kan han göra här, i en fantastisk gårdsmiljö.
– Restaurangen är inte bara en affärslokal i stan, utan en del av den här gårdens helhet. Det kan vara ganska hektiskt i restaurangbranschen, det kan lätt bli stressigt och därför skapar den här miljön bästa möjliga förhållanden för mitt team. Som krögare och förman är det viktigt att teamet mår bra.
Den här dagen går en testlunch av stapeln. Det betyder att inbjudna gäster får komma och testa lunchen, och ge feedback. Anna Piiroinen och Ludowica Eklund har kommit från Hangö.
– Det är supergott. Den här maten gör en lycklig och vacker, säger Anna Piiroinen.
– Jättegott och fräscht, är Ludowica Eklunds omdöme.
Piiroinen tror att Söderlångvik kommer att få besök av matturister i sommar, eftersom stället och Sami Tallbergs mat är unik.
– Sådan här mat skulle gärna få finnas i Hangö också.
De kommer att komma på nytt för att äta lunch, och Anna Piiroinen överväger att fira sin födelsedag i det som kallas Chef’s table. Det är ett koncept där sällskap kan boka in sig för en middag i ett studiokök. Där får gästerna uppleva “kreativ galenskap” och höra Sami Tallberg berätta om sina upplevelser från matvärlden, samtidigt som han tillreder mat tillsammans med gästerna, till tonerna av passande musik från en vinylspelare.
Också Diana och Johan Kinos, som är växthusodlare, har testat på lunchmenyn med tre rätter.
– Det var jättegott, köttet var väldigt mört.
Paret odlar själva tomater, och har här fått pröva på en ny smakkombination – tomat med tjära och basilika.
– Det var intressant, det har vi inte smakat på tidigare.
Johan Kinos konstaterar att man inte hinner komma på en trerätters lunch på matpausen, men på veckoslut och under semestern passar det konceptet.
– Här är jättefin atmosfär och stämning, säger Diana Kinos.
I den lilla boutiquen som finns i samma byggnad som restaurangen och kaféet kan gästerna få köpa med sig produkter hem, bland annat Sami Tallbergs version av skärgårdslimpa, produkter av vildörter, och matvaror att ta med sig hem till stugan så som rosébalsamico, risottoris, kaffe och olivolja.
Precis som för alla andra på gården är det bråda tider för gårdens förvaltare Micke Jensen, som är inne på sitt elfte år på Söderlångvik. Han skyndar sig till restaurangen för att lösa ett problem, innan han ska diskutera utvidgningen av garaget, där glassbaren i år ska utvidgas en aning.
– Glassbaren öppnades första gången ifjol, samtidigt som lanserade vårt eget glassmärke, Söderlångvik Glass. Nu bygger vi ut garaget för att få lite mer plats. Vi har också mustat våra äpplen själva för första gången. Tidigare har vi haft en underleverantör som har skött det. Men vi byggde ett äppellager på Tolfsnäs gård, och det betyder att vi kan lagra dem i syrefattiga lager, och då ökar hållbarheten så att de hålls fräscha fram till följande vår.
På Åland och i Europa har man haft sådana lager redan länge, men på finska fastlandet är de inte så vanliga – Söderlångvik är nu den andra producenten på fastlandet som har ett sådant här lager. I och med det nya lagret minskar transportavstånden avsevärt.
Micke Jensen basar över äppelodlingarna, fastigheterna och den 7000 hektar stora skogen. Också där händer det saker. Söderlångvik har en ny skogsstrategi som sträcker sig tjugo år framåt. Skogen ska skötas så hållbart som möjligt, och där ingår en lång lista på åtgärder. Bland annat ska man sköta en del av skogen med kontinuitetsskogsprincipen, alltså att man lämnar en del undervegetation och inte avverkar skogen så att marken blir helt bar. Man håller också på med anläggningen av några våtmarker, något som gårdens nya vd Annika Jansson är fascinerad av.
– Det är ett jättespännande projekt. Jag vill gärna lära mig mer om skogen och skogsvård, fast vi har proffs som sköter det där. Men jag vill locka folk ut i naturen.
Det vill hon göra på olika sätt. Ett är att marknadsföra gårdens vandringsleder och få folk att besöka dem.
– I september har jag tänkt att vi ska ha ledda vandringar under två lördagar. Då får människor, som kanske inte går ut i naturen på egen hand komma med, och så har vi en expert som kan berätta om allt man ser på vägen.
Vid vandringslederna ska skyltningen utvecklas.
– Där har jag fått hjälp av personalen och det är jag tacksam för. De har kommit med idéer och exempelvis sagt att man kunde berätta mer om djur och natur. Ett annat tips är att berätta vilka perenner som finns i parken, så att parken utvecklas och så att besökarna lär sig mer om det de ser där.
Annika Jansson började jobba på Söderlångvik för en månad sedan, och har redan hunnit sätta sin prägel på verksamheten.
Målet för i år är att nå ut till nya besökargrupper, förutom de gamla, och för att lyckas med det krävs nya idéer
– Jag har börjat förbereda för Lux Söderlångvik, en ljusfestival, och jag ser fram emot att få ljus i mörkret i november och framåt. Det är jättespännande.
Hon räknar upp fler nyheter.
– Vi kommer också att ha författarbesök, Anna-Lena Laurén är redan bokad.
Gårdens egen butik flyttar till Amos Andersons garage, där glassbaren finns.
Annika Jansson har också sett till så att fontänen ska spruta vatten den här sommaren, förra sommaren lyckades det inte.
– Den har en wow-effekt när man kommer hit och den måste fungera.
Annika Jansson konstaterar att Amos Anderson tyckte om glitter och glamour, och det är något som hon vill ta fasta på.
– Allt skulle vara lite extra för Amos. Enligt besökarnas önskemål ska vi satsa på toaletterna vid parkeringsplatserna – de är jätteviktiga för helhetsupplevelsen. Där skulle jag vilja ta in Amos förkärlek för glamour, och tänker att det kunde finnas speglar och tapeter som är lite lyxiga. Besökarens resa på gården börjar redan där när de stiger av bussen eller ur bilen efter att kanske ha åkt långt.
Det ska vara snyggt och prydligt överallt, välkrattat och inget skräp ska synas, fortsätter hon. Målet för i år är att nå ut till nya besökargrupper, förutom de gamla, och för att lyckas med det krävs nya idéer.
– Jag har kontaktat influerare på sociala medier för att få dem att komma hit och berätta om det här stället. Det är ett sätt att nå ut till helt nya målgrupper. Våra egna kanaler i sociala medier ska också vara mycket aktiva, och vi ska börja göra små korta videor för vår webbplats, lite som en rundvandring.
Också andra marknadskanaler ska tas i bruk, exempelvis nyhetsbrev. Idéer för framtiden saknas inte, Annika Jansson fullkomligt bubblar av dem.
– Nästa sommar hoppas jag att vi kan börja ha intressanta samhällsdiskussioner här. De skulle hållas en gång per sommar, och locka den publik som inte enbart vill komma och titta på trädgården eller besöka museet.
Vi hoppar in i Annika Janssons bil och åker en bit bort från gården till huset där den nya vd:n tillfälligt bor med sin familj. På vägen pekar hon ut vandringsleder, våtmarken och vägen upp till “laavun”, rastplatsen med vindskydd. Vid huset finns en brygga, med utsikt över viken. För Annika Jansson är den här miljön – naturen och skogen – den där hon trivs bäst.
– Igår stod jag här och kastade med svirveln efter en lång dag, och det var så skönt.
Det här har blivit mitt sätt att varva ned.
Några dagar tidigare hade paret Jansson satt ut nät och fick fin fångst.
– En gädda, åtta sikar och en abborre. Det var en fröjd utan dess like. Nu har jag ätit rökt sik i flera dagar. Med en tidigare karriär inom Martharörelsen drar jag gladeligen upp mört och braxen, det som Marthorna kallar smartfisk och så gör jag ceviche av det. Det blir jättegott.
Som omväxling till naturens stillhet har Annika Jansson precis varit i Helsingfors och inhämtat inspiration på Riddarhusets utställning om herrgårdars trädgårdar.
Entusiasmen och energin inför den nya säsongen är påtaglig. Det kan behövas med tanke på allt som ska hinnas med innan gästerna anländer i större skara så småningom. Det är bara lite kvar nu innan allt ska vara klart och precis så fint så att också Amos Anderson skulle ha trivts som gäst.
Kommande evenemang i maj:
2.5 Restaurangen och museet öppnar.
12.5 Allmänheten får bekanta sig med gårdens verksamhet i Tolfsnäs, där äpplena lagras, sorteras och där det egna musteriet finns.
13.5 Morsdagslunch på Ateljé Sami Tallberg x Söderlångvik
27.5 Blomsterdagen – med trädgårdsmarknad, musik, öppet hus i museet och växthusen m.m. Då finns årets konstnär och skulptör Riku Riippa finns på plats och samtalar med intendent Kaj Martin. Då öppnar också den nya glassbaren “Glassgaraget”.