Stort tryck på ”Kultur under tiden”

09.04.2020

Konstsamfundet

Det är stort tryck på Kultur under tiden-bidragen. Kulturfonden och Konstsamfundet har fått över 200 ansökningar under de tre första veckorna. Fondernas tjänstemän och de sakkunniga inom konstområdena behandlar ansökningarna efterhand som de lämnas in. I slutet av varje vecka sänder Kulturfonden besked om de nya beviljade bidragen.

– Vi får ansökningar från alla konstområden och klart flest har kommit inom scenkonst och musik. Det här syns också i de beviljade bidragen, säger Kulturfondens ledande kulturombudsman Åsa Juslin.

Ansökningarna som behandlas måste röra projekt som de sökande kan driva eller material som de kan producera under undantagstillståndet. Kultur under tiden-bidraget beviljas inte som ersättning för utebliven inkomst utan ska ge möjlighet att utnyttja tiden för nya eller kompletterande projekt.

– Vi är glada att sökandena har varit aktiva och på kort tid kommit med nya projektidéer. Det här visar på både kreativitet och positiv anda i en svår tid, säger Ulrica Stråhlmann, koordinator på Konstsamfundet.

Musikerduon Sam Zimon, projektet Litteraturpoddsoffan och sångaren Frida Andersson hör till dem som hittills fått ja-besked på sin ansökan. Alla beviljade Kultur under tiden-bidrag publiceras efter ansökningstiden på webbadressen https://beviljade.kulturfonden.fi.

Litteraturpodd med fokus på Västnyland

Litteraturpoddsoffan är en serie författarintervjuer som streamas på webben. Kjell Ekholm får bidraget för att producera Poddsoffan i samarbete med Västnyländska kultursamfundet och Luckan Raseborg.

Litteraturpoddsoffan låter publiken uppleva västnyländsk litteratur och historia hemifrån. Planen är att göra sex intervjuer som under sommaren sänds en gång per vecka. Poddsoffan har redan engagerat en handfull författare med anknytning till västra Nyland, bland annat Bitte Westerlund med boken Smaka på Västnyland och Niclas Erlin med Glans och vardag på Raseborgs slott. Alla kan följa podden kostnadsfritt.

Projektidén föddes då alla evenemang, bokpresentationer och boksamtal inhiberades på grund av coronapandemin. Samtidigt som kulturutbudet krympte, minskade författarnas inkomster radikalt.

Sam Zimon utvecklar sin verksamhet

Sam Sonntag och Simon Sid bildar tillsammans Sam Zimon, en EDM/POP DUO. De får ett bidrag för att utveckla sin musikverksamhet under coronakrisen.

En stor del av duons spelningar är inhiberade och Sonntag och Sid vill nu istället sätta fokus på att utveckla och höja nivån på sina musik- och videoproduktioner och också satsa på livestreaming. Samtidigt vill de lära sig mera om marknadsföring och bli bättre på att själva producera marknadsföringsmaterial.

Frida Andersson satsar digitalt

Musikern Frida Andersson hör också till dem som på grund av coronakrisen gått miste om flera spelningar. Alla hennes liveuppträdanden har inhiberats och hon vill nu i stället satsa sin tid på att förbättra sin digitala framtoning; hon vill bli aktivare på sociala medier, framförallt på Youtube.

Om Kultur under tiden

Svenska kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet var först ut med att lansera ett coronakrispaket för kulturfältet. Vardera fonden riktar 200 000 euro till den nya bidragsformen ”Kultur under tiden”. Under mars-april fördelas sammanlagt 400 000 euro.

Kultur under tiden-bidragen är för frilansande professionella konstnärer och kulturarbetare som drabbas hårt ekonomiskt av coronakrisen. Ansökan är öppen mellan den 24 mars och 15 april 2020. Alla ansökningar görs i Kulturfondens ansökningssystem.

Ett personligt bidrag kan vara högst 8 000 euro, medan arbetsgrupper kan få upp till 15 000 euro. Bidragen måste användas före utgången av augusti.


Mera information: Stipendiekoordinator Ulrica Stråhlmann, tfn 044 7030540, ulrica.strahlmann@konstsamfundet.fi

Läs också

11.03.2024

Alma Pöysti är stjärnläraren på Söderlångviks master class

03.03.2024

”Det är syftet som gör arbetet meningsfullt, inte pengarna”

07.02.2024

Den finlandssvenska yrkesutbildningen provade på innovativa metoder via HundrED