Konstsamfundet delade ut 2,5 miljoner
De utdelade stödsummorna i Konstsamfundets våromgång varierar mellan 500 € och 200 000 €. Ungefär 47 procent av de sökande beviljades ett bidrag.
En udda detalj i Konstsamfundets ansökningsomgång i februari var att antalet inlämnade ansökningar var exakt lika stort som för ett år sedan – i båda omgångarna lämnades sammanlagt 812 stödansökningar in. Dock var den totala ansökta summan över 3 miljoner euro högre våren 2025 än våren 2024.
I alla ansökningskategorier var statens nedskärningar, och hur de påverkar verksamhetsförutsättningarna, ett återkommande tema. Både på det fria fältet och bland organisationerna, och både vad gäller kulturansökningar och ansökningar som berör yrkesutbildning eller medborgaraktivitet.
– Vi har ingen möjlighet att rakt av ersätta de stöd som staten tidigare har stått för, konstaterar Konstsamfundets vd, Stefan Björkman. Men faktum är att vi aktivt måste fundera på hur vi definierar vår roll som möjliggörare av många olika typer av verksamhet, i en situation där staten sparar så radikalt som nu, konstaterar han.
De största enskilda summorna denna gång beviljades i filmkategorin, i form av förlustgarantilån. Bland annat produktionsbolaget Making Movies fick ett förlustgarantilån för produktionen av Klaus Härös nya fiktionsdrama, med namnet Blue Baby. Också Greenlit Productions och dramalångfilmen Lex Julia, och Bufo med filmen Ekorren, tilldelades stödet i form av en förlustlånegaranti. Filmstöden delas ut gemensamt av Konstsamfundet och Svenska Kulturfonden, inom ramen för den så kallade Filmpoolen.
Konstsamfundet prioriterar stöd till unga sökande, och till projekt som gynnar unga.
I vårens omgång får Kronoby folkhögskola ett stöd på 28 500 euro för pilotprojektet Kastlinan, för läropliktiga elever som av olika anledningar har svårt att klara skolan. Svenska Framtidsskolan (Prakticum) får ett stöd på 30 000 euro för projektet Starten, med en snarlik målgrupp. I bägge dessa fall ansöks stöden för att den kommunala finansieringen i nuläget saknas.
I kategorin visuell konst gladde sig både de sakkunniga och Konstsamfundet styrelse över en ansökan från Benjamin Orlow, som beviljas 9000 euro för skapandet av nya verk för den nordiska paviljongen under biennalen i Venedig.
I samband med februariutdelningen fördelas också residensveckorna under hösten 2025 i Donnerska residenset. 13 sökande, både enskilda och arbetsgrupper, får möjlighet att arbeta och skapa konst i den unika miljön på Norra Kajen i Helsingfors. Residensperioderna varierar denna gång mellan en och fem veckor.
Se alla de beviljade bidragen här.