Ansök nu i februari om Katy Gyllströms residensstipendium

09.02.2024

Stipendier, Konstsamfundet

Katy Gyllströms residensstipendium beviljas under åren 2022–2024 till ett finländskt eller europeiskt bildkonstresidens.

Våren 2022 utlystes residensstipendiet för första gången, och gick då till Circolo Scandinavo för en residensperiod i Neapel. Konstnären i fråga var Laura Böök. Det andra residensstipendiet tillföll år 2023 föreningen Life on a Leaf rf i Åbo och konstnären Marjo Levlin.

Marjo Levlin foto Pasi Autio

– Jag erbjöds möjligheten att med Katy Gyllström stipendiet arbeta i Life on a Leaf residenset i Hirvensalo, Åbo under hösten 2023; en överraskning som kom väl till pass, säger Marjo Levlin.  Residensvistelsen erbjöd mig en fantastisk möjlighet till att fördjupa mig i arbetet med mitt kommande verk, som jag filmat material för. Under vistelsen skrev jag råversionen av filmens manuskript, filmens voice over som är stommen i verket och filmade en stor del av Super8 materialet.

En residensvistelse ger ofta konstnären ostörd tid för att i sin helhet kunna fokusera på det konstnärliga arbetet, utan att behöva bekymra sig för vardagens problem, så också för Levlin:

-All inclusive- stipendiet kom till min undsättning, eftersom över hälften av finansieringen för projektet fortfarande var öppen, och gav därmed ekonomisk ro, och möjligheten att koncentrera mig på själva skrivandet. Själva platsen, med skogen intill, där jag kunde vandra o vila tankarna men också på cykelavstånd från centrum var utmärkt. Jag är innerligt tacksam över möjligheten jag gavs! säger Levlin.

Katy Gyllströms residensstipendium

Ansökningstiden är i år 1-29.2.2024. Residensen anhåller om bidraget för att kunna erbjuda en ”all inclusive”-residensvistelse för en konstnär under en period på ca tre månader.

Bidraget skall täcka följande kostnader:

  • Ett arbetsstipendium för residensperioden
  • Ett produktionsstipendium för själva skapandet
  • Ett bidrag för att täcka residensets kostnader (hyra, administration)
  • Ett resebidrag för att kunna resa enligt det mest hållbara resesättet

Ansökan görs på svenska via det elektroniska formuläret på https://konstsamfundet.rimbert.fi/.

Kriterierna till våra bidragsformer finns här.

For information in English, please follow the link.

 

Den finlandssvenska konstnären Katy Gyllström (16.12.1933 – 8.9.2018) testamenterade sitt arv till Föreningen Konstsamfundet rf.  Syftet var att huvudsakligen ge bidrag till bildkonstnärers ateljé- och residenskostnader. Det skall vid användningen av stipendiet finnas en anknytning till det svenska i Finland.

Läs också

08.05.2024

Konstsamfundet delade ut drygt 2,6 miljoner euro

07.06.2022

Vem skall betala för konst och kultur i Finland?

05.05.2022

Konstsamfundet fick rekordmånga ansökningar – bidragsbesluten kommer i medlet av maj