Donnerska residenset öppnar igen

27.01.2022 Klara Paul

Konstsamfundet, Stipendier

Det Donnerska huset på Norra kajen i Helsingfors stod inflyttningsklart 1890. Jörn Donner var den tredje generationen i den Donnerska familjen som bodde i huset, och hans söner vill att flera ska få uppleva den unika atmosfären i byggnaden.

Det blir möjligt nu när experimentet med ett konstnäsresidens i den Donnerska lägenheten fortsätter. Försöket under hösten 2021 gav mersmak, och Konstsamfundet och Aurora Studios har fattat beslut om att finansiera residensverksamheten som förverkligas tillsammans med Donner Productions under de kommande tre åren.

De första arbetsgrupperna kan börja arbeta på Norra kajen redan i augusti i år.

Feedbacken efter experimentomgången var strålande. 42 manusförfattare, översättare, musiker och skådespelare fick möjlighet att inspireras av stämningen i lägenheten ifjol. En konkret följd av utvärderingen är att residensperioderna förlängs från 1 vecka till 2-4 veckor. En annan konsekvens av de kommentarer som gavs i höstens utvärdering, är att den renovering som görs i lägenheten under våren blir mindre omfattande än planerat.

– Vi hade ursprungligen tänkt utföra en mera grundlig renovering, men insåg tack vare besökarnas kommentarer att något också går förlorat om förändringarna är alltför drastiska, säger Rafael Donner, som tillsammans med sin bror Daniel driver Donner Productions. Vi vill att vår pappa och våra andra förfäder ska kännas närvarande i residenset, samtidigt som vi måste se till att lägenheten är både ändamålsenlig, ergonomisk och säker, konstaterar han.

Konstsamfundets VD Stefan Björkman hoppas att den kreativa omgivningen i residenset ska inspirera arbetsgrupper, och också leda till nya samarbeten.

– Det finns plats för två mindre arbetsgrupper parallellt i residenset. Alla grupper får egna arbetsrum, men t.ex. under gemensamma pauser hoppas vi att helt nya konstellationer ska uppstå.

Residensplatserna kan ansökas av arbetsgrupper och enskilda, med fokus på ordbrukare; författare, manusskribenter och översättare, men utrymmena är lämpliga också för t.ex. teater- och forskargrupper.

Konstsamfundet och Aurora Studios administrerar sina respektive residensveckor separat, och ansökningarna till Konstsamfundet lämnas in i samband med den ordinarie februariansökningen.

Länk till ansökningen

Läs också

25.04.2024

En kompakt tillbakablick

23.04.2024

Mossjättarna kom till ett vintrigt Finland

11.03.2024

Alma Pöysti är stjärnläraren på Söderlångviks master class