Donnerska residenset / Photo by Cata Portin

Drömmer du om en residensplats? Ansök nu!

04.02.2023

Konstsamfundet, Stipendier

Årets första gäster i det Donnerska residenset har precis avslutat sin residensperiod, och de följande har tagit över. Ansökningsperioden för höstens platser är pågår hela februari månad.

Årets första gäster i det Donnerska residenset har precis avslutat sin residensperiod, och de följande har tagit över.

Under 2022 arbetade 14 författare, manusskribenter och skådespelare i residenset under perioden augusti-december. Under vårsäsongen 2023 har totalt 28 personer, både enskilda och arbetsgrupper, fått en residensplats.
Residensverksamheten i den lägenhet som tidigare var Jörn Donners arbetsrum, på Norra Kajen i Helsingfors, är ett samarbete mellan Konstsamfundet, Aurora studios och Donner Productions, som ägs av Rafael och Daniel Donner.

– Residensverksamhetens start har varit givande, säger Rafael Donner. Hittills har vi inte stött på några större problem, främst kanske tack vare att vi har haft så trevliga och engagerade stipendiater på besök. Samtidigt känns det som att verksamheten ännu är i en kraftig utvecklingsprocess mot det bättre, så det känns spännande att få fortsätta ta emot gäster och se hur verksamheten utvecklas.

Det känns som att vi fick mera gjort under den första dagen i residenset än vi normalt får på en vecka på kontoret

Feedbacken från gästerna år 2022 var mycket positiv. Utöver den unika atmosfären säger flera av residensgästerna att det som gör residensvistelsen särskilt inspirerande är möjligheten att arbeta i samma utrymmen som aktörer från andra kulturområden.

Melanie Orenius var en av det här årets första gäster i residenset och hon är entusiastisk. Hon jobbade med ett specialprojekt tillsammans med sin kollega.
– Det är härligt att få koncentrera sig på en och samma sak utan avbrott. Det känns som att vi fick mera gjort under den första dagen i residenset än vi normalt får på en vecka på kontoret, säger hon glatt.

Residensplatserna kan ansökas av arbetsgrupper och enskilda, med fokus på ordbrukare; författare, manusskribenter och översättare, men utrymmena är lämpliga också för t.ex. teater- och forskargrupper.

Konstsamfundet och Aurora Studios administrerar sina respektive residensveckor separat. Residensveckorna hösten 2023 ansöks i samband med Konstsamfundets ansökningsomgång i februari.

Du kan ansöka här.

Läs också

11.03.2024

Alma Pöysti är stjärnläraren på Söderlångviks master class

03.03.2024

”Det är syftet som gör arbetet meningsfullt, inte pengarna”

07.02.2024

Den finlandssvenska yrkesutbildningen provade på innovativa metoder via HundrED