Glaspalatskvarteret ska bli stadens hjärta
I november slår Kulturkasernen upp dörrarna och det område som kallas Glaspalatskvarteret står färdigt. Det innebär att en hektar av Helsingfors absoluta centrum får nytt liv i form av ett nöjescentrum i kasernen, en ny utomhusscen och en ny mötesplats på torget mellan kasernen och Glaspalatset.
För åtta år sedan gick Ari Tolppanen förbi den gamla kasernbyggnaden vid Kampens torg Narinken i Helsingfors. Han hade varit på bio, och som så många gånger förr förundrade han sig över varför det gamla huset stod där, mitt i centrum, mörkt och tomt kvällstid.
– Jämfört med vad som hände däromkring så var den här byggnaden outnyttjad. Visst fanns där verksamhet dagtid, men det var liksom ett dött ställe.
Tolppanen ville göra något åt saken, och tog kontakt med staden för att utreda om man kunde använda byggnaden som biograf.
– Staden var med på noterna, både politikerna och tjänstemännen. Utan det stödet skulle det inte ha blivit något av det här, jag skulle ha slängt in handduken. Sedan kom Konstsamfundet med och hade sin vision. De sa att de lika bra kan äga hela kvarteret eftersom de redan äger halva, säger Tolppanen.
Han är idag styrelseordförande för Kulturkasernen Ab och initiativtagaren till projektet. Planen att endast driva en biograf har utvecklats till att innefatta också restaurangverksamhet som NoHo Partners kommer att driva då kasernen slår upp dörrarna.
Den gula kasernbyggnaden som nu har byggts om och genomgått en total restaurering, är en ekonomibyggnad som var en del av gamla Åbo kasern som revs efter inbördeskriget. Konstsamfundet köpte den historiska kasernen 2021, och Kulturkasernen Ab är hyresgäster. I det nya nöjescentret finns BioRex Cinemas tre biosalonger under jorden, en musikbar i två våningar, en restaurang som har ett eget destilleri, och ett högklassigt kafé. Kasernen har utvidgats med en glaspaviljong mot Narinken, med tillhörande takterrass.
Glaspalatskvarteret bildar en helhet som består av Glaspalatset, Glaspalatstorget och Kulturkasernen. Konstsamfundet äger Glaspalatset och driver konstmuseet Amos Rex, som öppnade 2018. Museientrén finns i Glaspalatsets gatuplan, och utställningssalarna under jord. Taket sticker upp ur marken likt bubblor med fönster på Glaspalatstorget. Konstsamfundets vd Stefan Björkman säger att det var självklart att Konstsamfundet ville vara med och utveckla hela kvarteret, och inte bara en del av det.
– När det blev klart att staden hade gett planeringsrätten för det som fanns kvar av Åbo kasern till en annan aktör, tyckte vi att det skulle vara viktigt att kvarteret blir en helhet, och att kasernen inte blir en helt fristående byggnad bredvid Glaspalatset. Nu är målsättningen att göra kvarteret till stadens hjärta.
Han tillägger att stadens centrum redan har flyttat sig mot kvarteret, och finns nu mitt emellan de stora trafikknutpunkterna i Helsingfors, mellan metrostationerna, busstationen och järnvägen.
– När Konstsamfundet började bygga Amos Rex träffade vi riktigt rätt. När kasernen började planeras hade Amos Rex takkupoler redan blivit en ikon i staden. Vi hittade då en lösning tillsammans med konsortiet som höll på att planera ombyggnaden av kasernen. Det nya kvarteret bildar en bra helhet, en plats med lite snabbare rytm än ett museum.
Med rytm hänvisar han till att utställningarna på Amos Rex byts ut två gånger i året.
Det nya kvarteret bildar en bra helhet, en plats med lite snabbare rytm än ett museum
– När biografsalongerna i Kulturkasernen öppnar finns det orsak att komma till kvarteret mycket oftare: en eller två gånger i veckan. Konstsamfundets Bio Rex-sal blir också en del av samarbetet. Samtidigt kommer antalet restauranger och kaféer i praktiken att fördubblas. På det sättet ser jag att Glaspalatskvarteret blir en riktig bikupa här mitt i stan, säger Stefan Björkman.
En tillfällig basarbyggnad vid stadens port
Själva platsen är unik. Glaspalatset byggdes nämligen inte alls för att stå kvar i all framtid, säger arkitekten Mikael Sundman, som varit stadsarkitekt i Helsingfors under sin fyrtio år långa yrkesverksamma karriär.
– Glaspalatset bevarar drömmen om en storartad framtid, som visserligen aldrig blev. Kring tio-, tjugo- och trettiotalet var det uppenbart att Helsingfors skulle växa till en storstad i nordisk skala. Men den framtiden var inte ännu där. Före man hade råd att bygga de affärspalats som man drömde om ville man ändå utnyttja marken. Då utnyttjades marken tillfälligt, på det sättet att man byggde envåningshus, i vissa fall tvåvåningshus, som kallades för basarer. Det var i princip affärsbyggnader med tyngdpunkt på vanliga butiker, krogar och kaféer, säger Mikael Sundman.
De här basarbyggnaderna skulle utnyttjas tills man hade möjlighet att bygga den definitiva lösningen, alltså stora höga hus.
– I Helsingfors fanns det tolv eller tretton basarbyggnader, idag finns två av dem kvar. Det är Glaspalatset och ett hus i korsningen av Centralgatan och Alexandersgatan. När man såg de här låga byggnaderna såg man inte dem, utan man tänkte på de hus som skulle komma. Det var en aktiv väntan på den stora framtiden. Det är lite intressant att se på staden på det här sättet.
Glaspalatset låg då det byggdes dessutom precis vid infarten till staden. När man kom in på kvällen till Helsingfors via Mannerheimvägen fanns det dansrestauranger på var sida som bildade en inkörsport i staden.
– När du kom in via Mannerheimvägen hade du Sokos på vänstra sidan, där fanns en enorm dansrestaurang med stora glasfönster på hela andra våningen. Man kunde se hur paren dansade där inne. Och precis samma sak var det med Glaspalatset på andra sidan av vägen, hela andra våningen var en dansrestaurang. Det var ganska elegant på vintern.
Det här pågick från fyrtiotalet ända in på sjuttiotalet, säger Mikael Sundman.
Ett kvarter för kultur, konst och nöje
Också i det nya Glaspalatskvarteret står kultur, nöje och konst i fokus. Vid Kulturkasernen byggs en utomhusscen som vätter mot Glaspalatsets innergård, och också Glaspalatstorget kommer i framtiden att börja användas för olika evenemang.
Den gamla kasernbyggnaden har genomgått en totalförnyelse, endast väggarna och taket är original. Hela renoveringen har kostat 35 miljoner euro, av dem har Konstsamfundet stått för 30. Resten är investeringar gjorda av Kulturkasernen Ab och NoHo Partners.
Renoveringen har varit krävande, dels för att ytan att jobba på har varit liten – och byggarbetsplatsen ligger centralt där människor rör sig på alla sidor. Dels har det varit utmanande att utföra sprängarbetena för att få de nya utrymmena under jorden, då 2400 kubik berggrund sprängdes bort. I närheten finns konstmuseet Amos Rex, också under jord, och metrolinjen.
– Projektet försenades en aning, och vi hade en konstutställning på Amos Rex där vi hade en del känsliga, lånade verk. Vi funderade till och med om vi skulle bli tvungna att stänga utställningen. Men det löstes genom att använda mindre sprängladdningar i stället. Ett par konstverk fick vi flytta plats på, och något konstverk ströks från utställningslistan, säger Glaspalatskvarterets vd, Henrik Johansson.
I slutändan gick sprängningarna bra, men utmaningarna ökade projektets kostnader. En annan svårighet har varit att den gamla kasernbyggnaden delvis är en skyddad byggnad.
– Den är inte lika skyddad som Glaspalatset, men stadsmuseet, som agerar på Museiverkets vägnar, har haft en del åsikter om renoveringen.
Inne i Kulturkasernen finns en gammal tegelvägg och en kakelugn bevarad, men i övrigt är allting nytt. Restaurangen och kaféet finns på bottenvåningen, medan musikbaren är delad i två våningar. I baren finns en scen för liveuppträdanden. På andra våningen finns ett stort enhetligt utrymme där man kan ordna fester och evenemang.
– Det blir ingen ”fine dining” i restaurangen, men helt säkert en miljö som de som uppskattar kultur och vetenskap kommer att uppskatta. Hela Kulturkasernen blir en plats att trivas på, säger Ari Tolppanen.
Längst ner, under jorden, finns BioRex Kulturkasernen med tre biosalonger. Dit kommer man via Gilda-trappan, som inspirerats av filmen Gilda med Rita Hayworth i huvudrollen. Den större biosalongen rymmer 120 personer, och de två mindre 65 var.
– När vi en gång har haft möjligheten att göra den bästa tänkbara biosalongen så har vi också gjort den. Alla mått är just så som de ska vara. Fåtöljerna är de bästa tänkbara.
De är blåa och specialbeställda från Italien. Mellan bänkraderna finns gott om utrymme, 140 centimeter, så att man ska kunna sträcka ut benen och lätt kunna gå in och ut. Publiken får ta med sig mat och dryck från restaurangen in i salongerna.
– När det gäller valet av filmer kommer det att kurateras. En hel del klassiker blir det också, säger Ari Tolppanen.
Han ser ut över den största av de tre biosalongerna och konstaterar att han är nöjd.
– Slutresultatet överträffar förväntningarna. Proportionerna är de rätta, och alla delar passar ihop. Nu är ramarna på plats, nu gäller det att utveckla innehållet.
De sista byggarbetena slutförs för att Kulturkasernen ska kunna öppna i november. Det exakta datumet är ännu inte offentliggjort, men slutet på bygget hägrar. Hela platsen har länge varit en byggarbetsplats, konstaterar Henrik Johansson. Han är nöjd över hur projektet har framskridit.
Nu är ramarna på plats, nu gäller det att utveckla innehållet
– Jag tycker att det blir en bra helhet. Det har varit en god samarbetsanda från första början tillsammans med aktörerna vid Kulturkasernen. Också Glaspalatsets hyresgäster har varit väldigt positiva. Även om man på restaurangsidan kan se Kulturkasernen som ökad konkurrens har alla sett att kvarteret på det här sättet drar till sig mer människor. Glaspalatskvarteret har goda förutsättningar att bli något bra.
Fakta om Glaspalatskvarteret:
Glaspalatset (med Amos Rex), Glaspalatstorget och Kulturkasernen bildar tillsammans Glaspalatskvarteret, som finns i centrum av Helsingfors.
Föreningen Konstsamfundet äger 70 procent av Glaspalatset, medan föreningens dotterbolag, Glaspalatskvarteret Ab, äger 30 procent av Glaspalatset samt fastigheten Kulturkasernen.
Kulturkasernen Ab/Bio Rex Cinemas och NoHo Partners driver verksamheten i kasernen, medan Konstsamfundet driver verksamheten i Amos Rex.
I Kulturkasernen finns en destillerirestaurang, en musikbar och ett kafé i bottenvåningen, en festlokal med takterrass i övre våningen och tre biosalonger under jorden.
I Glaspalatset finns utöver Amos Rex också BioRex Glaspalatset, en restaurang, tre kaféer och flera affärer.