2021 blev ett bra år trots allt

30.12.2021 Klara Paul

Amos Anderson, Amos Rex, Konstsamfundet, Stipendier, Söderlångvik

I sammanfattningen av ett år där de dåliga nyheterna har duggat tätt, är det viktigt att också lyfta fram ljuspunkterna. För Föreningen Konstsamfundets del var året – trots pandemin – både framgångsrikt och spännande.

Vd Stefan Björkman nämner särskilt tre glädjeämnen under 2021. Den slutförda renoveringen av Söderlångvik gård, stödprogrammet ”Kultur under tiden”, och utvecklingsplanerna för Glaspalatskvarteret i centrala Helsingfors.

-Det kändes verkligt bra att vi, tillsammans med Svenska kulturfonden, klarade av att agera så snabbt när vi fattade beslut om stödprogrammet Kultur under tiden. Via programmet har både enskilda konstnärer och kulturarbetare, samt teatrar och kulturhus fått hjälp att klara sig genom coronaperioden.

Den grundliga renoveringen av Konstsamfundets Söderlångvik gård på Kimito, slutfördes i början av året. Under sommarmånaderna hade museet, naturstigarna och caféet på Söderlångvik över 20 000 besökare, vilket är mer än någonsin tidigare.

-Söderlångvik var enormt viktigt för Amos Anderson och är därför av stor betydelse för Konstsamfundet också idag. Vi är förstås väldigt glada över all feedback vi har fått från nöjda gäster, bland dem också många sådana som aldrig tidigare har besökt gården, säger Söderlångviks förvaltare Mikael Jensen.

Det av Konstsamfundet ägda museet Amos Rex i Glaspalatset i Helsingfors får en ny granne 2023 när Kulturkasernen öppnar i den gamla busstationens lokaler. Byggnadsarbetena inleddes i september 2021 och Henrik Johansson, vd på Fastighets Ab Glaspalatset, är glad.

-Jag räknar med att kasernen med sina biografer och restauranger, men också torget mellan Glaspalatset och Kulturkasernen kommer att bli nya oaser både för stadsborna och andra som besöker huvudstan, säger han.
Konstsamfundet äger själva byggnaden, och är en av de centrala aktörerna bakom projektet, som genomförs tillsammans med NoHo Partners Oyj och Ilona Studios Oy.

– Konstsamfundets egendom förvaltas på ett sätt som säkrar att vi kan utveckla vår verksamhet och dela ut stöd i linje med Amos Andersons önskemål också under ekonomiskt utmanande tider, säger vd Stefan Björkman. Utvecklingen under 2021 är ett bra exempel på det, konstaterar han.

Läs också

06.05.2024

Söderlångviks första masterclass blev en succé

22.11.2021

Målning ur Amos Andersons samling doneras till staden Neubrandenburg i Tyskland

24.08.2020

Dags att ansöka om höstens bidrag