Jenny Spennerts pris till Emma Raunio

16.05.2022 Mary Gestrin

Konstsamfundet, Stipendier

Föreningen Konstsamfundet har fattat beslut om att Emma Raunio, sångare, kompositör, arrangör och musikproducent, får Jenny Spennerts pris på 3000 euro. Konstsamfundet äger och förvaltar Jenny Spennerts fond, vars syfte är att stöda kvinnliga sångare i Finland. Priset är uppkallat efter operasångerskan Jenny Spennert (1879–1950), som i början av 1900-talet gjorde karriär vid varietéteatrar och operahus i Europa.

Raunio skriver i huvudsak elektronisk pop, men också klassisk vokalmusik och musik som ligger i gränslandet mellan klassiskt och pop. I motiveringen till priset sägs bland annat att Emma Raunios tonspråk är samtidigt personligt, nordiskt och internationellt. I hennes röst och musik möts kontraster; mörker och ljus, lätthet och tyngd, glädje och sorg.

Emma Raunio är bosatt i Helsingfors och utbildad vid Sibelius-Akademin. Hon gav ut sitt debutalbum “Mind & Matter” i september 2021. Hon har under de senaste åren varit aktuell som kapellmästare för DuvTeaterns prisade föreställning ”I det stora landskapet” på Svenska Teatern. Hon är också vice dirigent för den prisbelönta kören Spira Ensemble, konstnärlig ledare och dirigent för damkören Gaia, och undervisar i sång vid Musikinstitutet Kungsvägen. Hösten 2022 kommer Raunio tillsammans med Wegelius Kammarstråkar att ge ut ett vinteralbum bestående av hennes arrangemang och kompositioner.

Läs också

16.09.2023

Nu börjar det hända på Husis – “När motorn får förstärkning kommer tidningen att bli lönsam ganska så snabbt”

15.09.2023

Masterclass i film på Söderlångvik

28.08.2023

Ansökningsmånaden börjar!