Konstsamfundet och Kulturfonden beviljar 725 800 euro till film- och medieproduktion

05.05.2021 Sofia Aittomaa

Konstsamfundet, Stipendier

Sedan 2020 samarbetar Föreningen Konstsamfundet och Svenska kulturfonden angående understöd till film- och medieproduktion. Inom ramen för samarbetet har Konstsamfundets styrelse i slutet av april beslutat om understöd till 48 projekt för sammanlagt 725 800 euro.

Samarbetet innebär att bidrag för film- och medieproduktion kan sökas med en och samma ansökan från Konstsamfundet och Kulturfonden. Ansökningstiden är två gånger per år, i februari och i september. Inom ramen för samarbetet beviljas bidrag för manusarbete, projektutveckling och produktionsstöd. Sammanlagt har Konstsamfundet och Kulturfonden reserverat 1,5 miljoner euro för film- och medieproduktion under 2021.

I februariomgången inkom 107 ansökningar inom film- och medieproduktion, av dessa beviljades 48 sökanden understöd för sammanlagt 725 800 euro.

I februariomgången utmärktes flera satsningar för barn och ungdomar. TV-serien Drakar får det största enskilda bidraget på 150 000 euro. Serien, som riktar sig till ungdomar i åldern 15–19 år, är skapad och skriven av Tom Saxman och regisseras av Titus Poutanen. I åtta avsitt får vi följa med nittonåriga Rollo och hans tre vänner som åker på en livsomvälvande roadtrip från södra Finland till Nord-Norge. Serien produceras av Citizen Jane Productions.

Den andra säsongen av vetenskapsserien Små uppfinnare får 35 000 euro. Små uppfinnare är barnens egna vetenskapsprogram där de får förverkliga sina vildaste idéer. Målgruppen är barn i åldern 5–9 år. I programmet får fantasin flöda, samtidigt som barnen lär sig om fysikens lagar och får många pysseltips. Serien produceras för att publiceras på Yle Arenan samt som inslagsserie i BUU-klubben på Yle Fem. Serien produceras av produktionsbolaget Parad Media.

– Fler projekt siktar på en ung publik. Det är vi gärna med och stöder eftersom en av våra centrala målsättningar är att vara relevant för nästa generation, säger Stefan Björkman, vd för Föreningen Konstsamfundet.

Alla beviljade bidrag finns publicerade här.

Läs också

11.03.2024

Alma Pöysti är stjärnläraren på Söderlångviks master class

03.03.2024

”Det är syftet som gör arbetet meningsfullt, inte pengarna”

07.02.2024

Den finlandssvenska yrkesutbildningen provade på innovativa metoder via HundrED