Kultur under tiden – nu för seniorer

18.02.2021 Klara Paul

Konstsamfundet

Svenska pensionärsförbundet får 97 000 euro för nio virtuella kulturprogram för sina medlemmar. Bidraget är den tredje omgången av Svenska kulturfondens och Konstsamfundets gemensamma Kultur under tiden-satsning under coronakrisen. Också den här gången stärker bidraget frilansande konstnärers och kulturarbetares sysselsättning samtidigt som det gynnar många äldre personer.

– Många av våra 21 000 medlemmar har hållit sig mer eller mindre hemma under snart ett år. Många berättar att de känner sig ensamma och saknar sysselsättning. Samtidigt är många scenkonstnärer utan jobb och i ekonomisk knipa, säger Berit Dahlin som är verksamhetsledare på pensionärsförbundet.

Med hjälp av Kultur under tiden-bidraget producerar pensionärsförbundet i samarbete med drygt 50 finlandssvenska artister 9 digitala musik- och diskussionsprogram. Thomas Lundin är programledare och Thomas Enroth koordinerar och producerar konserterna. De medverkande artisterna och talarna publiceras på www.spfpension.fi.

Programmen ska vara klara i slutet av februari då pensionärsförbundet distribuerar dem i samarbete med finlandssvenska mediehus. Programmen sänds söndagskvällar i finlandssvenska lokala tv-kanaler och via HSS Medias, KSF Medias, Förlags Ab Sydvästkustens, Nya Ålands Tidningsaktiebolags och Ålands Tidnings-Tryckeri Ab:s webbplatser. Programmen syns också på pensionärsförbundets webbplats, Youtube-kanal och Facebook-sida.

– För våra medlemmar är det viktigt att kunna se programmen samtidigt som andra gör det. Det skapar en känsla av samhörighet även om vi inte kan träffas. Före sändningarna har alla dessutom möjlighet att vara i kontakt med vår IT-personal för att få hjälp med att hitta fram till programmen via de olika plattformarna, säger Berit Dahlin.

Pensionärsförbundet har under de senaste åren satsat på att stödja sina medlemmar i att använda datorer, surfplattor och mobiltelefoner.

– Det kan vara knepigt att komma igång med att använda digitala plattformar och det virtuella utbud som finns idag – nyheter, samhällstjänster och underhållning. Vi vet att en del känner sig bekväma att använda Facebook medan andra helst använder sin webbtidning eller ser på lokal-tv. Därför är det viktigt att programmen syns på många olika kanaler och plattformar, säger Berit Dahlin.

Noggrannare information:

Ulrica Stråhlmann
Stipendiesakkunnig
Föreningen Konstsamfundet
+358 44 7030 540
ulrica.strahlmann(at)konstsamfundet.fi

Pressmeddelande, den 18 februari 2021, Svenska kulturfonden, Konstsamfundet och Svenska pensionärsförbundet.

Läs också

En digital röst läser upp artiklar på Konstsamfundets hemsida.

28.08.2024

Amanda läser upp Konstsamfundets artiklar

18.06.2024

”Vi vill ha unga med i alla delar av vår verksamhet”

17.06.2024

En Konstsamfundetprofil är borta