Livekultur för studerande med hjälp av coronabidrag

01.02.2022 Klara Paul

Konstsamfundet, Stipendier

Nu startar den femte omgången av Svenska kulturfondens och Föreningen Konstsamfundet rf:s gemensamma coronakrispaket Kultur under tiden. Cirka 350 000 euro ska delas ut bland svenskspråkiga studerandeföreningar som vill uppleva liveframträdanden vid kulturinstitutioner i Finland.

– Vi vill göra en liten insats för studerande som blivit tvungna att vara nästan hälften av sin studietid i ensamhet, utan närundervisning och utan sociala kontakter och evenemang. Våra bidrag kompenserar inte förlusten av studieliv under två år, men så här kan vi inom ramen för våra fonders ändamål stödja också studerande som drabbats hårt av coronakrisen, säger Åsa Juslin, Kulturfondens ledande ombudsman inom kultur.

Till och med slutet av april kan föreningar som samlar svenskspråkiga studerande vid universitet eller yrkeshögskolor i Finland söka bidrag för att ordna gruppbesök till antingen föreställningar inom scenkonst eller guidade rundturer vid museer. Med satsningen på nästan 350 000 euro räknar finansiärerna med att 13 600 studerande kan få möjlighet att uppleva kultur till ett subventionerat pris.

Kulturfonden och Konstsamfundet har hittills delat ut över 200 enskilda Kultur under tiden-bidrag på sammanlagt över 1,8 miljoner euro. Alla bidrag har på något sätt understött frilansande kulturarbetare och delvis också konstinstitutioner.

– Nu har vi fokus på studerande och vi hoppas att många ämnesföreningar, nationer och kårer ser sin chans att tillsammans uppleva konst och kultur. Samtidigt har vi också tänkt på att bidragen via biljettintäkter stöder teatrar, museer och kulturhus, orkestrar och musiker, frilansare och andra kulturaktörer som har haft det otroligt svårt under pandemiperioden, säger Ulrica Stråhlmann, stipendiesakkunnig på Konstsamfundet.

I början av februari upphävs en del restriktioner och det finns hopp om att kulturinstitutionerna kan öppna igen efter lång paus.

-Vi tar emot ansökningar redan nu så att studerandeföreningar kan se framåt, lämna in ansökningar och förverkliga besöken då liveföreställningar och besök igen är möjliga, säger Åsa Juslin.

Det här gäller för Kultur under tiden V-bidragen:

  • Bidraget är högst 25 euro per deltagare och 2 500 euro per ansökan.
  • Samma förening kan få flera Kultur under tiden V–bidrag.
  • Ansökningarna ska lämnas in senast 30 april och besöken ska göras under 2022.
  • De sökande får besked inom sex veckor.
  • Här finns noggrannare information och länk till ansökan. https://www.kulturfonden.fi/alla-stipendier-bidrag/?omgong=90

Frågor och kommentarer

Åsa Juslin
ledande ombudsman, kultur, Svenska kulturfonden
050 325 0825
asa.juslin(at)kulturfonden.fi

Ulrica Stråhlmann
stipendiesakkunnig, Föreningen Konstsamfundet r.f.
044 7030 540
ulrica.strahlmann(at)konstsamfundet.fi

Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef, Svenska kulturfonden
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Läs också

11.03.2024

Alma Pöysti är stjärnläraren på Söderlångviks master class

03.03.2024

”Det är syftet som gör arbetet meningsfullt, inte pengarna”

07.02.2024

Den finlandssvenska yrkesutbildningen provade på innovativa metoder via HundrED