Östnyland blir Borgåbladet

04.01.2024

KSF Media, Konstsamfundet

På torsdag kväll meddelade Hufvudstadsbladet att tidningen Östnyland kommer att byta namn till Borgåbladet före sommaren. Det betyder att en anrik tidningstitel från 1860 återuppstår i modern tappning

– Jag är otroligt glad att kunna komma med en så här positiv nyhet. Under de nio år som tidningen hetat Östnyland har vi ofta fått höra att vi borde byta namn. Nu gör vi det och tar samtidigt tillbaka tidningens identitet, säger chefredaktör Helén Kurri.

Det klassiska namnet togs ur bruk när Borgåbladet och Östra Nyland slogs ihop till tidningen Östnyland år 2015. 

– Tidningen är bra, kanske bättre än någonsin. Men varken läsarna, annonsörerna eller redaktionen har varit helt nöjda med namnet. Det har uppfattats som alltför allmänt och förväxlats med andra institutioner i regionen. Vi tror att alla vinner på att vi blir Borgåbladet, säger Kalle Silfverberg, ansvarig utgivare på Hufvudstadsbladet Ab.

Konstsamfundets vd, Stefan Björkman, som också sitter i styrelsen för Hufvudstadsbladet Ab som ger ut HBL, VN och ÖN, är på samma linje som Kurri och Silfverberg.

– Det känns som en bra lösning att lita på den ganska unisona feedback vi har fått.

Redaktionen kommer fortsättningsvis att finnas i Borgå och bevakningsområdet förblir det nuvarande, det vill säga Borgå, Sibbo, Lovisa och Lappträsk.

Även som Borgåbladet kommer tidningen att vara en stark svensk röst i östra Nyland.  

– Vi ska bli ännu bättre på att uppmärksamma yngre östnylänningars liv och vardag. För oss är det viktigt att ha en nära dialog med läsarna. Vi vill ha fokus på människor och händelser i regionen. Det ska vi fortsätta med, säger Helén Kurri.

Under vintern och våren kommer läsarna att få säga sin åsikt om vad Borgåbladet borde vara. Det går till exempel bra att mejla redaktionen på redaktion@bbl.fi.

Den exakta tidpunkten för namnbytet bestäms under våren. Ändringen är beroende av den tekniska integrationen med Bonnier News och av bytet av tidningsdistributör i östra Nyland.

Läs också

01.06.2023

KSF Media och Bonnier News ingår långsiktigt samarbets­avtal

09.05.2023

Kalle Silfverberg tar över på Hufvudstads­bladet