Installation views of Among the Machines at Zabludowicz Collection

Amos Rex utställningar 2024 handlar om empati, trauma och klimatdata

12.12.2023

Amos Rex

Utställningarna på Amos Rex 2024 ger rum för känslor. På den första bredare presentationen av museets samlingar står vars och ens egna erfarenheter och intryck i främsta rummet. Josefina Nelimarkkas utställning beskriver människans kontakt till omgivningen och molnen, utifrån studier av osynliga skeenden i atmosfären. På hösten hålls en utställning med verk av Larissa Sansour, vars installationer och videoverk handlar om sorg, minnen och trauman som går i arv.  

I mars 2024 öppnas utställningen Så känns det, tillsvidare med verk ur Amos Rex samlingar. Här får vars och ens egna erfarenheter och känslor ta makten. På utställningen visas verk från 1960-talet och fram till idag; de mer än etthundra utvalda verken vägleder besökarna från isolation till empati, från extas till nostalgi. På utställningen visas också en nyanskaffning: ett verk av konstnären Hans Op de Beeck, vars separatutställning publiken köade till våren 2023. Utställningskuratorer är Katariina TimonenKai KartioKaj Martin och Krista Mamia

Som en del av utställningen med verk ur Amos Rex samling ses ett beställningsverk av det internationella konstnärskollektivet Keiken, som verkar i Berlin och London. I centrum för verket står besökarens upplevelse: installationen består av livmödrar i silikon som utnyttjar känseln och hörseln för att stärka banden till andra arter. Detta är det första i Amos Rex serie av verk som använder teknologin på ett innovativt sätt och granskar den kritiskt.  

Samtidigt visas Josefina Nelimarkkas utställning The Cloud of Un/knowing som får våra blickar att lyftas mot skyn. Nelimarkka arbetar både i Helsingfors och i London och i sina senaste verk studerar hon vattnets olika aggregationstillstånd. På utställningen ses verk som förvandlas i ögonblicket och teknologi som styrs av klimatdata. Vädermätningar i realtid, både lokalt och från arktiska områden, förvandlas till en vacker och finstämd helhet av ljus, ljud och digitala vattendroppar i ständig rörelse. Kurator för utställningen är Anastasia Isakova.  

Konstnären Larissa Sansour är palestisk-dansk, och bor numera i London. På hösten får vi se hennes laddade utställning, där det förflutna möter möjliga framtider. I Sansours videoverk och installationer flätas aktuella teman samman med imaginära världar, med inslag av futurism, opera och arkivmaterial. Verken väcker en annorlunda förståelse och empati och har till största delen tillkommit i nära samarbete med den danska författaren och regissören Søren Lind. Utställningskurator är Terhi Tuomi

Utställningar på Amos Rex 2024 

Så känns det, tillsvidare: 27.3–8.9.2024 
Josefina Nelimarkka: The Cloud of Un/knowing 27.3–8.9.2024 
Larissa Sansour, 9.10.2024–2.3.2025 

Samlingarna 2024 

Sigurd Frosterus konstsamling, permanent utställning.  

Amos Andersons samlingar visas i museet Amos Andersons hem på Georgsgatan samt i Söderlångviks museum på Kimitoön. 2024 är Söderlångvik öppet från maj till september. 

Läs också

17.11.2023

Kieran Long blir chef på Amos Rex i februari

12.10.2023

Ryoji Ikeda skapade nya verk specifikt för Amos Rex

28.03.2023

Generation 2023 -utställningen presenterar unga konstnärer