Äppelglass i Glasspalatset

27.06.2022

Amos Rex, Amos Anderson, Konstsamfundet, Söderlångvik

Konstmuseet Amos Rex i Glaspalatset i Helsingfors är idag känt både i Finland och utomlands som ett nytänkande, intressant och spännande museum. Museet och Glaspalatset ägs av Föreningen Konstsamfundet, som strax efter midsommar kommer med en överraskning för alla som rör sig i huvudstadens centrum: tisdagen den 28 juni öppnas Glasspalatset!

Glasspalatset serverar glass där den gemensamma faktorn är en råvara: äppel. Och det handlar inte om vilken frukt som som helst, utan äpplen från odlingarna på Söderlångvik gård, Amos Andersons sommarhem på Kimitoön. Glassen kommer i åtta olika äppelrelaterade smaker, allt från äppel&vanilj, äppel&kanelkex till äppel med mascarpone och hallon, och äppel-mojitosorbet.

Tanken på äppelglass kom ursprungligen från Maggie Lindholm som är köksmästare på Café Söderlångvik för andra sommaren i rad.
-Idén började snurra i mitt huvud efter förra sommaren – Söderlångvik med alla sina äppelträd borde ju absolut ha en egen äppelglass. Personalen på Konstsamfundet fick provsmaka åtta olika sorters äppelglass, och när jag såg deras leenden växa visste jag att jag hade lyckats, säger Maggie glädjestrålande.

Glassen tillverkas under firmanamnet Söderlångvik Glass, och företagets vd, Henrik Johansson är lite stressad men glad.
-Vi kom igång i ett ganska sent skede och även om det hade varit fint att öppna Glasspalatset redan innan midsommar, är det fint att vi kan lansera vår glass redan den här sommaren.

Konstsamfundets vd Stefan Björkman är på samma linje.
-Vi hämtar en bit sommar till Helsingfors när vi öppnar Glasspalatset, säger han, glass med smak av äppel och skärgård.

I Glasspalatset finns också andra äppelrelaterade produkter till salu; äppelsylt, äppelgranola och äppelmust, alla självklart tillverkade med gårdens egna äpplen som råvara.
Äppelglassen säljs nu i sommar på två ställen, i Glasspalatset och i en nyöppnad glasskiosk i Amos Andersons f.d. garage som finns vid museet på Söderlångvik gård på Kimitoön. Läs mer om det här.

Glasspalatset är öppet måndag- fredag klockan 11-19, och på lördagar klockan 11-18.

Läs också

12.12.2023

Amos Rex utställningar 2024 handlar om empati, trauma och klimatdata

17.11.2023

Kieran Long blir chef på Amos Rex i februari

12.10.2023

Ryoji Ikeda skapade nya verk specifikt för Amos Rex