Hans Op de Beeck: Den tysta paraden

04.11.2022 Iia Palovaara

Amos Rex, Konstsamfundet

Hans Op de Beecks gåtfulla installation intar Amos Rex.

På Amos Rex pågår sedan september den flamländske konstnären Hans Op de Beecks första separatutställning i Finland. Installationen Den tysta paraden är en helhet som fyller Amos Rex utställningssal. Op de Beeck har skapat ett gåtfullt skymningslandskap där besökaren kan upptäcka många slags mystiska figurer och uppleva drömlika ögonblick.

Det huvudsakligen grå landskapet, som ser ut att vara förstenat eller täckt av aska, uppmanar oss att sakta ner och vända blicken inåt. Vi står inför möjligheten att smälta samman med en tidlös, kuslig parallellvärld.

Hans Op de Beeck: Den tysta paraden pågår 21 september 2022 – 26 februari 2023. 

Foton och pressmaterial

Hans Op de Beecks utställning i Amos Rex är ett allkonstverk som består av 24 skulpturer från 2015–2022, ett ljudlandskap som komponerats enkom för utställningen samt videoverket Staging Silence (3) (2019) (Iscensättning av tystnad (3), 2019). I utställningen följer besökaren en stig in i en mystisk monokromatisk park. Vägen kantas av skulpturer som avbildar fiktiva platser, karaktärer och objekt – bekanta ögonblick vi kan identifiera oss med: ett barn som sover på soffan insvept i en filt, en överdimensionerad födelsedagstårta, en man som ror en båt, ett tonårspar som håller varandra i handen vid kanten av en klippa… Dessa scener är utgångspunkter för berättelserna som besökaren kan bygga vidare på i sin fantasi. Var och en kan närma sig verken utgående från sin egen erfarenhet. Det behövs inga förkunskaper eller förklaringar. 

“Jag har ett behov att skapa fiktiva miljöer, karaktärer och situationer som andas ett slags alienering och latent urspårning, men ändå erbjuder betraktaren en känsla av tröst och ro att begrunda. Tanken att vi alla har hinder att övervinna, att vi inte är ensamma i det absurda mänskliga tillståndet, är ofta central. Mina immersiva installationer, filmer och skådespel innehåller ofta hänsyftningar på livets tragikomiska sidor”, säger Hans Op de Beeck.

Op de Beeck lockar oss att släppa taget, överlämna oss till det okända och låta utställningens immersiva element leda oss.

”Jag bygger gärna upp ett visst lugn i konstverket, vilket gör det lättare att närma sig. Då blir det möjligt att presentera vilket innehåll som helst, vare sig det är rogivande eller grymt, lätt att acceptera och vackert eller tungt, mörkt och ganska svårsmält”, säger Op de Beeck.

Hans skulpturer har ett förhållande till den klassiska skulpturtraditionen, men de är snarare tolkningar än återgivningar av verkligheten. Då konstnären visar oss en enfärgad värld, försöker han fånga essensen av en karaktär, miljö eller atmosfär, i stället för att imitera den värld vi är bekanta med.

Mystiska bakgrundsljud, viskande röster, barn i fjärran

Ljudvärlden som skapats för utställningen är ett collage av mystiska bakgrundsljud, viskande röster, barn i fjärran, svaga ekon och korta, meditativa musiksekvenser. Dessa inslag har vävts samman till ett mångskiktat, omfattande ljudlandskap.

I videoverket Iscensättning av tystnad (3) använder sig Op de Beeck av den visuella illusionens kraft och låter verket pendla mellan fiktion och verklighet. Landskap och interiörer förändras ständigt mitt inför ögonen på betraktaren då ett par händer kommer in från sidorna av bildrutan för att ingripa i berättelsen på ett surrealistiskt sätt.

En karta över utställningen och information om verken ingår i en gallery guide som delas ut till alla besökare.

Program 

I museets konstverkstad Studio Rex kan besökaren stanna upp och reflektera över utställningsupplevelsen samt undersöka de nya kreativa möjligheter som uppstår då man förlorar kontrollen över färgerna. På lördag morgnar i oktober kan besökare delta i tysta rundturer i utställningen innan museet öppnar.

Utställningen är curaterad av Terhi Tuomi, curator på Amos Rex.

Utställningen har fått stöd av Delegation of Flanders in the Nordic Countries och Belgiens ambassad.  

Hans Op de Beeck (f. 1969) 

Den belgiske konstnären Hans Op de Beeck bor och arbetar i Bryssel. Hans verk har visats i separat- och grupputställningar runtom i världen. Den tysta paraden är hans första separatutställning i Finland. Hans konst återger livets tragikomiska med- och motgångar samt dess flyktighet och skönhet. Op de Beecks omfattande konstnärliga produktion innefattar stora immersiva installationer, skulpturer, videoverk, animerade filmer, målningar, teckningar, fotografier, texter (skådespel), opera och teater. De centrala temana i hans konstnärliga verksamhet är människans mångtydiga väsen, vårt konfliktfyllda förhållande till tid, rum och varandra samt begreppet memento mori (”kom ihåg att du är dödlig”).

Läs också

12.12.2023

Amos Rex utställningar 2024 handlar om empati, trauma och klimatdata

17.11.2023

Kieran Long blir chef på Amos Rex i februari

12.10.2023

Ryoji Ikeda skapade nya verk specifikt för Amos Rex